Mere podrške učenicima

Dodatna podrška obuhvata  zdrastvene, socijale i obrazovne usluge koje se pružaju detetu i omogućavaju mu punu društvenu  uključenost i napredovanje

Dodatna podrška obezbeđuje se bez diskriminacije po bilo kom osnovu svakom detetu, odnosno učeniku iz društveno osetljivih grupa , kome je usled socijalne uskraćenosti, smetnji u razvoju , invaliditeta, teškoća u učenju i drugih razloga potrebna podrška u obrazovanju , zdrastvu ili socijalnoj zaštiti.

Procena potreba deteta za pružanjem dodatne podrške vrši se po zahtevu roditelja, odnosno staratelja deteta i po službenoj dužnosti – na inicijativu obrazovne, zdrastvene ili ustanove socijalne zaštite.

Pokretanju postupka po službenoj dužnosti predhodi stručni i savetodavni rad sa roditeljem , radi pružanja potpunih informacija o oblicima dodatne podrške.

Dodatna podrška u obrazovanju i vaspitanju

 Za učenika kome je zbog smetnji u razvoju i invaliditeta, specifičnih smetnji u učenju , socijalne uskraćenosti i drugih razloga potrebna dodatna podrška u obrazovanju , škola obezbeđuje otklanjanje fizičkih i komunikacijskih prepreka i zavisno od potreba donosi individualni obrazovni plan  IOP – u sladu sa zakonom.

Cilj dodatne podrške u obrazovanju je postizanje  optimalnog uključivanja učenika u redovni obrazovno-  vaspitni rad, osamostaljivanje u vršnjačkom kolektivu i njegovo napredovanje.

Za ostvarivanje dodatne podrške u obrazovanju , direktor škole, nastavnik, stručni saradnik, vaspitač, pedagoški asistent i roditelj odnosno staratelj može da dobije posebnu stručnu pomoć u pogledu sprovođenja inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja

Radi ostvarivanja dodatne podrške u obrazovanju i vaspitanju škola ostvaruje saradnju sa organima lokalne samouprave , kao i drugim organizacijama, ustanovama i institucijama na lokalnom i širem nivou.

Zvanični dokumenti kojima se sprovode mere dodatne podrške u obrazovanju su:

*  PEDAGOŠKI PROFIL

*  MERE ZA OTKLANJANJE FIZIČKIH I KOMUNIKACIJSKIH          PREPREKA

– INDIVIDUALIZOVANI NAČIN RADA

*  INDIVIDUALNI OBRAZOVNI PLAN IOP 1

*  INDIVIDUALNI OBRAZOVNI PLAN IOP 2

*  INDIVIDUALNI OBRAZOVNI PLAN IOP 3-DAROVITI

Preuzmite obrasce: obrasci blanko

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s