O školi

Osnovna škola  «Petar Petrović Njegoš» je najveća škola u Srednjobanatskom okrugu. Nalazi se na obodu grada Zrenjanina u naselju Bagljaš. Broji preko hiljadu đaka i oko stotinu nastavnika.

Škola je počela sa radom 15. maja 1973. godine. Od tada pa do danas, menjala je svoj izgled, svoju strukturu i kadar. Ipak, ostala je prepoznatljiva  po svojoj veličini i zavidnim rezultatima rada.

Našu  školu pohađa oko 1200 učenika svrstanih u pedeset odeljenja. Rad se odvija u dve smene: parna i neparna smena.

Neparnu čine učenici I, III, V i  VII razreda, a parnu čine učenici  II, IV, VI i  VIII razreda.

Prosečna ocena postignuća, na nivou škole, kreće se oko 4,00.

Škola ima mogućnosti da primenjuje najsavremenije metode rada u nastavi i savremenu nastavnu tehnologiju. Odlično opremljena medijateka centar je za održavanje časova sa multimedijalnim pristupom.

Horizontalno učenje i razmena u školi, omogućili su nastanak nekoliko Zbornika dobre prakse.

U školi postoji produženi boravak sa oko 30 učenika nižih razreda.

Domaćini smo  velikog broja takmičenja i manifestacija.

Đačka zadruga osnovana je 2008. godine. U njoj učenici, roditelji i nastavnici, zajednički, izrađuju ukrasne i upotrebne predmete od prirodnih materijala koji su obeležje našeg podneblja.

Zadruga redovno učestvuje na mnogim manifestacijama u gradu i okolini.

Aktuelna dešavanja  ažuriraju se na našem sajtu.

Učestvujemo i na bezbrojnim konkursima, osvajamo nagrade (čak i one vredne nekoliko desetina hiljada dinara), obilazimo vrtiće prikazujući lutkarske predstave i igrokaze ili poklanjajući igračke, uvežbavamo folklor, moderni ples, balet, mačevanje, donosimo pehare sa sportskih nadmetanja, a gimnastičarke i male balerine predstavljaju našu državu u Evropi.

Jesen 2013. nam je donela još jedno značajno priznanje: veliki pehar je zaslužila naša muška rukometna ekipa za osvojeno prvo mesto u Srbiji.

Nastavnici u školi primenjuju odgovarajuća didaktičko metodička rešenja na času i koriste nastavne metode koje su efikasne u odnosu na cilj časa.

Korišćenje savremene nastavne tehnologije u medijateci doprinosi kvalitetnijoj realizaciji i unapređivanju svih oblika i područja  obrazovno-vaspitnog rada.

U školi funkcioniše sistem pružanja podrške učenicima.  Podstiče se lični, profesionalni i socijalni razvoj učenika, a funkcioniše  i sistem podrške deci iz osetljivih grupa.

Postignuća i uspeh učenika se sistematski prate i prema tome utvrđuju potrebe svakog učenika i shodno tome se planiraju aktivnosti koje će pomoći svim učenicima.

Nastavnici prilagođavaju rad na času obrazovno-vaspitnim potrebama učenika.

Posebnu pažnju posvećujemo  učenicima koji sporije napreduju.

Nastavnici u saradnji  i dogovoru sa stručnom službom kontinuirano rade na usaglašavanju potreba za učenike kojima je potrebna podrška u učenju.

Defektolog škole u saradnji sa psihološko pedagoškom službom i logopedom resursnog centra OSŠ „9. Maj“ ostvaruje proces dodatne podrške učenicima kojima je to potrebno.

U školskoj 2012 – 2013.  godini,  71  učenik  je obuhvaćen pristupom dodatne podrške.

Za 59 učenika je izrađen pedagoški profil dok je za 12 učenika izrađen individualni obrazovni plan – IOP.

U narednom periodu ova podrška bi trebalo da se razvije i prema učenicima koji brže napreduju, odnosno prema darovitim učenicima.

Da bi briga o učenicima bila još bolja potrebno je poboljšati međusobnu komunikaciju sa roditeljima učenika o svim preduzetim merama i procedurama.

Razvoj uslova rada u  OŠ „Petar Petrović Njegoš“ kreće se u interesu svih učenika, roditelja i nastavnika  a sve u cilju  kvalitetnijeg života, obrazovanja i vaspitanja mlade generacije.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s