Pripremite dete za polazak u školu

Priprema dece za polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred je veoma značajan događaj u detinjstvu i predstavlja veliku promenu i za roditelje i za dete.

On podrazumeva spremnost deteta da prihvati nove obaveze, ali i spremnost roditelja da mu u tome pruži podršku na pravi način.

Neka opšta priprema deteta može se svrstati u dve sfere:

                   

 

 •  Psihološko – emocionalna priprema odnosi se na razvijawe pozitivnog stava i emocije prema instituciji škole. Oslobađanje dece svih predrasuda o školi, ukoliko su ih deca stekla. Dete ne sme poći u školu sa ubeđenjem da škola ima zadatak da “popravlja“ nevaljalu decu. Takvo mišljenje o školi ulivaju ponekad sami roditelji, pa i vaspitači, koji kažu: “Čekaj, samo, kad pođeš u školu, tamo će te srediti…“. Emocionalna priprema ima najveći uticaj i značaj. U tom smislu najvažnije je razvijati kod deteta, ljubav prema školi, a istovremeno otklanjati strah. Razgovor u kući ili vrtiću o školi, razgovor sa decom koja već idu u školu, šetnja do škole, razgovor sa učiteljem, čitanje priče o školi i životu u kolektivu mnogome će pomoći da se razviju pozitivna osećanja prema školi. Sredstva za otklanjanje straha od škole su: objašnjavanje, ubeđivanje i razvijanje samostalnosti. Veoma je važno da dete razvije pravilan odnos prema radu, ne treba braniti da pomaže u kući u svemu za šta je ono još zainteresovano i u okviru njegovih mogućnosti. Tako ćete kod deteta formirati pravilan odnos prema radu, jer dete već od 5. godine postaje svesno potrebe i značaja rada, odnosno, u stanju je da razlikuje ozbiljan rad od igre. Osim toga, igra, koja je bila dominantan oblik življenja deteta predškolskog uzrasta mora postepeno biti zamenjena učenjem i ozbiljnim radom, što ne znači i potpuno eliminisana iz života deteta.

deca-cita mama i tata

 • Obrazovna priprema deteta odnosi se na ono što nazivamo formiranjem radnih navika učenja, s jedne strane i sticanjem predznanja, s druge strane. Što se radnih navika učenja tiče, postoje radne navike mesta i radne navike vremena. Radne navike mesta odnose se na to da dete uvek na određenom mestu uči, odnosno, za dete predškolskog uzrasta dovoljno je da ima svoj radni kutak, gde će moći da crta, piše i čita (ako to zna pre polaska u školu), boji, pravi figurice od plastelina i slično. Radne navike vremena odnose se na to da se uvek u određeno doba dana uči. Za predškolsko dete važno je da aktivnosti koje obavlja, uključujući i igru, obavlja u u toku dana, ali ne npr. u vreme ručka ili uveče, kad treba da pođe na spavanje. Što se tiče drugog aspekta obrazovne pripreme deteta za polazak u školu, tu se prvenstveno misli na sticanje nekih predznanja, koja su neophodna za praćenje nastave, ali i za učenje čitanja i pisanja. Mišljenja smo da dete ne mora da nauči da čita i piše pre polaska u školu, ako nema interesovanja za to, ali zato, ako samo želi da nauči da čita i piše, ili bar zna slova, onda ga treba naučiti. Preporučuje se, da raznim igrama i aktivnostima, kod deteta razvijate one osnovne sposobnosti od kojih zavisi čitanje, pisanje i računanje. Odnosno, treba vežbati mišiće prstiju i ruku samostalnim pisanjem i slobodnim crtanjem, zatim vežbati račun kroz igru, a ne suvoparno, mehaničkim pamćenjem brojeva, a i to sve kroz igru, nikako usiljeno i ako dete to ne želi. Detetu nikako nemojte uskraćivati pričanje i čitanje zanimljivih pričica i pesmica, jer na taj način se bogati rečnik deteta i širi njegov horizont znanja i pojmova o čoveku, društvu i prirodi. Dakle, nemojte prisiljavati dete da uči da čita i piše slova i brojeve pre nego krene u prvi razred, ako ono za to nema interesovanja. Jer, učiteljima je lakše da nauče decu koja ne znaju ni da čitaju, ni da pišu, nego da ispravljaju greške kod pogrešno naučene dece.Posmatrajte svoje dete, upoznajte ga i sledite njegova interesovanja, želje i talente. Ako Vaše dete piše levom rukom, tj. ako je levoruko, nemojte ga prisiljavati da piše desnom rukom, jer će mu biti podjednako teško kao i desnorukog naterati da piše levom rukom. Levorukost nije mana, ona se nasleđuje. Ako je dete levoruko ili podjednako dobro koristi obe ruke za pisanje, dozvolite mu da piše onom rukom kojom mu je zgodnije!

radni kutak

Deci je potrebno neko vreme da se prilagode na novu sredinu, novi ritam života i obaveze i zato je veoma bitno da budu dobro pripremljena. Potrebno je da školu od početka prihvate kao mesto gde ih čekaju nova znanja i novi prijatelji.

Još nekoliko praktičnih saveta:

 • Počnite da razgovarate sa detetom o školi nekoliko meseci pre početka školske godine. Detetu na lep način objasnite šta ga čeka u školi (sedenje u klupi, koncentracija na neku aktivnost, disciplina, obaveze koje mora da ispunjava, ali i da će steći mnogo drugara, da će saznati i naučiti mnoge korisne stvari…)
 • Na vreme i postepeno prilagodite ritam spavanja i obroka onom koji će dete imati kada krene u školu.

Photosindia.Com

 • Izgradite samostalnost – naučite dete da se samo oblači, vezuje pertle, obuče jaknu, stavi kapu…
 • Potrudite se da dete pre škole usvoji pravilne higijenske navike, da ide samo u toalet, da opere ruke posle toaleta ili pre jela…
 • Odvedite dete da vidi školu u koju će ići, ispričajte mu šta se tamo radi bez zastrašivanja ili preteranog ulepšavanja. Nemojte da plašite decu i pretite učiteljicom. Jako je vazno da pred detetom izrazavate pozitivno mišljenje o školi i da svoje dileme i strahove ne pokazujete.
 • Ako će dete ići samo u školu, potrudite se da uvežbate put do škole. Naučite ga da koristi ključ od kuće i dogovorite se kako će ga čuvati dok je u školi.
 •  Sačuvajte nekoliko dana godišnjeg odmora za prve školske dane da bi ste pomogli detetu da se prilagodi novim navikama.
 • Podstičite dete da pravilno izgovara glasove, da se razgovetno izražava, da samostalno priča…
 • Naučite dete da pravilno drži olovku, da koristi gumicu, rezač, makaze…
 • Zajedno sa detetom pripremajte stvari za školu. Dozvolite mu da izabere ranac za školu, sveske, olovke, bojice i ostali pribor koji mu se dopada.
 • Ostavite mališanu dovoljno prostora za igru, jer polaskom u školu igra se ne isključuje, već se pomera u drugi plan.

Podstičite dete da bude ponosno što kreće u prvi razred.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s