Mucanje i tikovi

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produžavanjem  govornih zvukova, slogova ili reči ili pak osoba ne može da otpočne da govori. Prekidi u govoru mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i/ili vilica ili drugim neobičnim oblicima ponašanja koja osoba koja muca radi dok pokušava da govori. Do  mucanja dolazi kada je prekinuta fluentnost grčem, drhtajima ili abnormalnosti u funkciji i disanju, odnosno da je mucanje posledica neuroze usled emocionalne nestabilnosti .

tikovi i mucanje

Određene situacije, kao što su govor ispred više ljudi ili razgovaranje telefonom često pogoršavaju mucanje, dok neke druge situacije kao što su pevanje ili govor na samo, često popravljaju poremećaj.

Mucanje pogađa osobe svih uzrasta, ali najčešće je u dece u dobi između 2 i 6 godina starosti koja razvijaju govor. Dečaci tri puta češće mucaju nego devojčice. Većina dece ipak preraste svoje mucanje i procenjuje se da manje od 1% odraslih muca. Mnogi pojedinci s ovim poremećajem postali su uspešni u karijerama koje su zahtievale javni govor.

 

Tikovi su brzi, nevoljni, nekontrolisani pokreti ili zvukovi koji inače imaju oblik voljne automatske radnje ili simboličkog pokreta ( treptanje, namigivanje, smicanje ramena, nakašljavanje, istezanje vrata). Oni mogu imati simbolizaciju, ali mogu biti i neka vrsta motorne reakcije na ugroženost (pokreti koje je dete učinilo u trenutku nastupanja straha); mogu imati i kontrafobično značenje i mogu se približiti prisilnim radnjama ili biti elemenat imitacije. Javljaju se i kod odraslih, al su ipak češći kod dece.

Tikovi mogu biti jednostavni (kada obuhvataju nekoliko mišića ili zvukova) i složeni ili kompleksni (obuhvataju nekoliko grupa mišića ili cele reči i rečenice); motorni- mogu se javiti na bilo kom delu tela i biti kratki, naizgled beznačajni pokreti kao što su treptanje, trzanje glavom i ramenima ili složeniji, koji traju duže, sporiji su i smisleniji pokreti kao npr.udaranje, griženje, neki izrazi lica. Tikovi mogu biti i vokalni i kreću se od besmislenih zvukova ili glasova, preko slova, reči, fraza pa i do toga da detetov govor u potpunosti bude abnormalan, uz narušenu i suprasegmentnu strukturu govora. Zavisno do vremena koliko traju, tikovi mogu biti prolazni (javljaju se više puta na dan najmanje mesec dana ali ne i duže od godinu dana) i hronični koji traju traju duže od godinu dana i pod uslovom da postoji samo jedan- motorni ili vokalni tik.

Nastanak tikova se najčešće pripisuje razlićitim emocionalnim faktorima. Mogu se javiti u raznim stresnim situacijama po dete kao što su polazak u vrtić ili školu, rođenje drugog deteta u porodici, promene mesta stanovanja, odlazak na odmor, ali i svađe među roditeljima ili promena u porodici.Tikovi takođe imaju i organsko poreklo (kao posledica preležanog encefalitisa ili horee minor), a posotji i genetska osnova za njihovo javljanje.

Tikovi se mogu pojačati u situacijama kada je dete pod stresom, nervozno ili umorno. Bitno je pratiti dete i pokušati proceniti sta je to moglo da dovede do pojave tika, da se ono zbog toga ne opominje i ne kažnjava, da mu se ne skreće pažnja jer mu se time može samo otežati, uticati na manjak negovog samopouzdanja i uz rizik da se taj tik još više učvrsti.

Kod neke dece tikovi prođu “sami od sebe”, dok se kod neke to ne dešava, već vremenom mogu da se još više usložne i učvrste. U zavisnosti u kojoj meri oni utiču na detetov život, ako ga ometaju da funkcioniše u socijalnoj sredini i otežavaju mu komunikaciju neophodno je potražiti stručnu pomoć.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s